Коста Цонев: Само с оркестър и кючеклийки театър не става
Коста Цонев: Само с оркестър и кючеклийки театър не става / netinfo

Около 1 милион лева са поискани за основаването на цигански театър в проект от преди две години – съобщи в Сливен депутатът от НДСВ Коста Цонев. Депутатът се е срещнал с лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев, който бил скептичен по отношение на бъдещето на подобна институция. Кънчев подчертал, че в Сливенско циганите говорят на диалект, който е неразбираем за останалите представители на този етнос в страната.

Друг проблем пред циганския театър е сградата, подчерта актьорът- депутат, както и необходимите не малко средства за пътуване на различните спектакли. Въпросът към министър Стефан Данаилов за финансирането на подобна институция не получи отговор, каза още Цонев, който призна, че липсата на ясна концепция го е възпряла да бъде настоятелен за основаването на подобен театър. “Само с оркестър и кючеклийки не става театър. Ако толкова искат такъв театър, да се съберат по между си, да си направят една такава трупа и да имат изяви”.

Депутатът бе категоричен, че не бива един такъв въпрос като създаването на ромски театър да нажежава етническото напрежение в региона. “Преди появяването на “Атака” нямаше такова отношение към циганите. Ние си ги знаехме – това е едно крадливо племе, такова е възпитанието им. Но напоследък държавата прави всичко възможно да облекчи живота на тези хора. Те живеят в едни бараки, но това не им пречи да имат сеталит и по два три телевизора, DVD ” – изтъкна още Коста Цонев.