Комисията за борба с противообществените прояви отчита дейността си за 2011 година
Комисията за борба с противообществените прояви отчита дейността си за 2011 година / Общински пресцентър Стралджа

28 възпитателни дела, наложени са 32 мерки и предупреждения на трима родители, това показва справката от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Стралджа през 2011 година. Най-разпространени остават домовите кражби, кражбите на селскостопанско имущество и бягство от дома.

По предложение на комисията едно  дете е настанено в Социално - педагогически интернат, съобщават общината. През миналата година в Детска - педагогическа стая на отчет са водени 41 лица за противообществени прояви, от тях 15 малолетни момчета, 4 девойки, а непълнолетните са били 17, от тях 5 момичета.

В борбата срещу детската престъпност най-ефективни е била  социално-превантивна дейност и индивидуално-превантивната работа с деца, застрашени от отпадане, нарушили Правилника за вътрешния ред и с деца от проблемни семейства.  През 2011година комисията отчита  54 съвместни операции  с полицията. Основно за спазване на вечерния час, не са констатирани нарушения.

За 2012 г. комисията е предвидила разработване на програма за проблема за обхвата в училища на 5 и 6-годишните  деца, да се анализира превенцията и работата с родителите.

Комисията утвърди отчета. Приет беше и план за работа срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в общината през тази година. Материалите ще бъдат предложени за одобрение от Общинския съвет през февруари.