Как да се опазим от домови кражби?
Как да се опазим от домови кражби? / DarikNews.bg, архив

 

Преди новогодишните празници от полицията предупредиха за възможността от завишаване на домовите кражби.  Най-често се извършват кражби от жилища с лошо укрепени входни врати. Уязвимите части са бравите със стърчащи навън патронници, касите на вратите в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се вид.

Втората категория жилища, които са обект на кражби, са апартаментите, в които има значително количество материални ценности, въпреки че входните врати са добре укрепени. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата.

Третата категория жилища са вилите, в които присъствието на стопаните е сезонно, а през по-голямата част от годината са необитаеми. Препоръките на полицията са - най-доброто е да укрепим апартамента си, като заместим стандартната талашитена или дървена врата с метална. Не се препоръчват метални врати, на които пантите се монтират от страна на коридора, или такива с обикновени секретни брави със стандартни патронници, както и монтиране на вратата върху стандартните дървени каси. Ако нямате финансова възможност за метална врата, може да опитате да укрепите стандартната врата. Подменете патронника с непробиваем, поставете допълнителни планки от вътрешната страна или заменете завиващите се панти с такива от стария модел.  Всичко, което се прави за укрепването на входните врати, е добре да бъде приложено и спрямо прозорците и вратите на терасите, тъй като те също са уязвими. Това важи най-вече за първите етажи на жилищата.

Не се препоръчва съхранението в дома на големи парични суми, ценности или предмети на изкуството. Вземете мерки, ако ви се наложи да отсъствате продължително от дома си. Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Оставете и включено радио. Така ще имитирате, че в жилището има хора. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително.

Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата.

Ако въпреки всичко намерите взломена входната врата на жилището си, важно е да знаете, че не трябва да пипате нищо до идването на полицията.

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 166.