Издигнат е палатков лагер близо до община Сливен
Издигнат е палатков лагер близо до община Сливен / Димитър Михов

Палатков лагер е издигнат в Попската градина в Сливен. Протестиращите граждани са срещу неморално високите заплати на общинските съветници, неправилното управление на кмета на града и назначаването на работа в общинската администрация на пенсионери. Това съобщи Галин Хасърджиев, съорганизатор на палатковия лагер. До момента са издигнати три палатки, като се очаква до края на деня да бъдат опънати още. Тази нощ в палатките са пренощували трима души.

От издигането на лагера в късния следобед на 27 май до сега близо 40 граждани са се подписали в подкрепа на протестиращите, някой от тях са изразили и мнение за по-доброто управление на града. Исканията ще бъдат внесени на сесията на Общински съвет на  29 май, четвъртък. По–рано Инициативен граждански комитет в Сливен организира подписка за намаляване на заплатите на общинските съветници. В нея са се включили над 1 700 жители на града. Подписката е представена и входирана в Общинския съвет на 19 май.

Председателят на Общинския съвет Мария Григорова пред Дарик заяви, че „изграждането на палатковия лагер е проява на демокрацията. Уважаваме това, което прави гражданския комитет“. Григорова уточни, че няколко пъти е обяснявано как са формирани заплатите на общинските съветници. Трудовото възнаграждение и начина, по който се определят заплатите се определя от законодателя. Законът е изцяло спазен, коментира Григорова и уточни, че заплатата, която получават общинските съветници в момента е 703 лева. Получените сигнали са разгледани вчера от комисията по Нормативна уредба към Общински съвет.

По иницатива на комисията в дневния ред на предстоящата сесия ще бъде внесена извънредна точка - Декларация, която ще акцентира основните моменти за формиране на заплатите. Отново вчера комисията по Нормативна уредба е разгледала внесената подписка. Решението й е, че подписката е незаконосъобразна, защото не е организира по начина и реда, определени в закона за прякото участие на на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и тя не може да бъде предложена за обсъждане на сесия на Общинския съвет. В подписката липсват трите имена и ЕГН, подробно обясни Мария Григорова.