Христос Воскресе!!!
Христос Воскресе!!! / netinfo
И тази година мелодичният пасхален камбанен звън огласи и възвести преславното Христово Възкресение. И тази година в православните храмове се изпяха пасхални песни. И тази година Богопреданите християни почувстваха радостта от най-великата победа - победа над смъртта, ада и дявола. И тази година Боголюбезните християни изживяват неповторими чувства от величествения празник и от най-голямото тържество.

Победа, тържество, празник и радост възвестяват силата и значението на дивното Христово Възкресение. Победа - не земна, тържество - не временно, празник - не обикновен, а радост - вечна.

Христос Възкръсна, защото е Всемогъщ! Христос Възкръсна, защото е Всесилен! Христос Възкръсна, за да тържествува небето и да се радва земята! Христос Възкръсна за радост на всички повярвали!

Христовото Възкресение носи утеха за скърбящите! Христовото Възкресение дава надежда на колебаещите се! Христовото Възкресение успокоява отрудените! Христовото Възкресение облекчава обременените! Христовото Възкресение поддържа изнемогващите!

Колкото велика бе благата вест за раждането на Христа, толкова преславна е благата вест за Възкресението на Христа.

"Христос, веднъж възкръснал от мъртвите, вече не умира: смъртта вече няма власт над Него". /Римл,6:9/ "Ако Христос, - казва св.Иоан Златоуст - веднъж е умрял, не помисляй тогава, че Той е смъртен; напротив, вследствие на самото това Той остава безсмъртен, тъй като Неговата смърт била смърт на смъртта... сам по Себе Си Той

не fhm "виновен за смърт; Тон умрял за: нашия грях. Той умрял именно за това, да унищожи греха, да му разреже жилите и да му отнеме цялата сила". "Тъй и вие мислете себе си мъртви за греха, обаче живи за Бога" /Римл. 6:11/, т.е. който живее за Бога, ще достигне всяка добродетел, като има за свой съюзник самия Иисуса. Ако Той възкресил нас мъртвите, още повече ще може да ни подкрепи, когато сме живи". /Св. Йоан Златоуст. Тълк. до Римл./

Когато човешката душа се подчини на греха, тя не чувства Божията любов. Когато човешкият ум се помрачи от неправдата, той не познава Божията сила. Когато човешката воля е поробена от страстта, тя не вярва в Божието Всемогъщество. Чрез вярата във Възкресението, душата се очиства, умът се просвещава и волята се калява.

Затова Бог "изисква от нас друго възкресение, именно нов живот, заключаващ се в промяната на нравите на сегашния наш живот. А какъв е смисълът на това възкресение? - В това, че грехът е умъртвен, а праведността възкръснала, ветхият живот е премахнат и е започнат нов християнски живот. А винаги, когато слушаш да се говори за нов живот, разбирай велика промяна и коренно превръщане". /Св.Йоан Златоуст/

Но защо понякога човек унива пред неправдите в живота? Защо скърби пред увеличаващото се неразбирателство? Защо се възмущава от противоречията в обществото? Всеки ли искрено се разкая, сърдечно изповяда и достойно причасти? Когато се причастяваме, ние приемаме истинското Тяло и Кръв Христови за прошка на греховете и за вечен живот.

ВЕЧЕН ЖИВОТ... Всички, които идват при Бога и желаят да се сподобят с Вечен живот, по преимущество трябва безукорно да за¬пазят православната вяра, и нито за повишение в службата, нито от ласкателствата пред силните и от страх пред тях да не станат преда-

тели на; неоценимото съкровище на вярата. /йреп. Ефрем Сириец/

Господът Иисус Христос със Своята велика милост и благодат подкрепя нашите усилия да преодоляваме неудачите и да вървим по спасителния път. Във всички сфери на нашето общество, образованието и в семействата ни, ние се убеждаваме, че трябва да градим живота си на базата на вечните нравствени християнски ценности. Особено трябва да обърнем внимание на укрепването на семейството, да го сплотим, за да стане то хармонично, миролюбиво, богопредано и способно да възпита новото поколение в честност, разбирателство и морал, за да го предпазим от грехове, беди и пороци. Така ще се освободим от греховния плен, със всички сили ще се устремим към сияйната Христова светлина и ще направим нашия живот прекрасен, като умножим в своите души вечните съкровища.

Човекът е създаден за живот, но не само временен, но и вечен. А ако човек така обича живота и се старае да го продължи на земята колкото се може повече, не трябва ли да се стреми да наследи вечния живот, там където няма болест, скръб и въздишка, където няма тление, където няма глад и жажда?

Затова се роди Господ Иисус Христос, затова страда, умря, бе погребан, но затова и възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи, и на тия, които са в гробовете, живот подари. /Тропар на Пасха/

"Днес е ден на Възкресението! Нека всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един други; и на онези, които ги ненавиждат; да кажат: братя! Да простят всичко заради Възкресението" и тъй с едно сърце и една душа да запеят: Христос Воскресе!

Днес отново радостта от Христовото Възкресение влезе в нашите православни храмове и домове, в нашите души и сърца и ни озари със светлината на ликуващото Пасхално веселие. Така ние ще бъдем

-носители на: на светлата надежда и ще умножваме свидетелствата си на смирение и на прошка, за да се поклоним на Христовото Възкресение, защото чрез Кръста дойде радостта за целия свят.

Затова в този ден да се възрадваме и развеселим, да прославим Бога. Да разказваме за великата победа над злото и да бъдем достойни последователи на нашия Бог и Спасител Иисус Христос!

Поздравявам всички свещенослужители, църковнослужители, монаси и монахини и православни християни със светлото Христово Възкресение и ги благославям за здраве, успехи и дълголетие.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Пасха Христова, 2008 г. гр. Сливен

+ Сливенски Митрополит Иоаникий