Двойно повече жалби в КЗД Сливен
Двойно повече жалби в КЗД Сливен / ОА - Сливен

264 граждани и представители на НПО са консултирани през миналата година в регионалния офис на Комисията за защита от дискриминацията в Сливен.

Най-много са сигналите за неравно третиране по признаците „лично или обществено положение”, „увреждане”, „възраст” и „етническа принадлежност”. То включва на първо място дискриминация в сферата на трудовата заетост – промяна на конкурсни условия при назначаване на работа, тормоз, неосигуряване на условия на труд на хора с увреждания, неправомерно освобождаване от работа, неравно третиране при определяне на трудови възнаграждения, обясни регионален представител на комисията Марияна Жекова.

Продължават случаите на неравно третиране и в редица други сфери на обществен живот. Значителен е  броят на потърпевшите във връзка с недостъпна архитектурна среда в обществени сгради, както и на пригоден за инвалиди и детски колички градски транспорт. Подадени са и сигнали за неоснователно намаляване процента на работоспособност от ТЕЛК, ограничаване на достъпа на роми до заведения и търговски обекти, грубо административно обслужване, неравно третиране от страна на здравната каса, грубо отношение или отказ за оказване на здравни услуги, тормоз в училище, откази за записване в детска градина или ясла, тормоз от страна на фирми за събиране на кредитни задължения и др.

“Независимо,  че броят на подадените през годината жалби е почти двойно по-голям от предходната година, това не означава, че случаите на неравно третиране са се увеличи двойно. По-скоро това е показател за по-добрата обществена осведоменост относно възможностите за защита от различните форми на дискриминация.”, коментира Жекова.

През годината в много училища е представне обучителния пакет „Уроци по толерантност”, разработен от комисията съвместно с Института по правата на човека – Дания, който дава знания за предразсъдъците и последствията от дискриминацията, за уменията за ползотворно взаимодействие с многообразието.