Двоен празник в село Скалица, община „Тунджа”
Двоен празник в село Скалица, община „Тунджа” / netinfo

Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев откри новата учебна година в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в село Скалица. В своето приветствано слово той пожела на учениците да бъдат успешни в учението и в личностното си развитие, да намерят своето достойно място в живота и сред хората и то да бъде тук – в България, в община „Тунджа”. Кметът Георгиев подчерта, че общинското ръководство поема ангажимента през следващата учебна година да създаде максимално добри условия за прерастване на основното училище в среднообразователно учебно заведение. По този начин ще се създадат предпоставки децата от най-отдалечените селища на община „Тунджа” да получат пълноценно средно образование именно в общината.

През новата учебна година в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” ще се обучават 109 ученика, 12 от които ще бъдат в първи клас. Средищното училище обхваща децата от девет села - Скалица, Голям манастир, Генерал Тошево, Межда, Савино, Миладиновци, Овчи кладенец, както и от старозагорските села Маца и Полски градец. Педагогическият персонал е от 11 учители и петима възпитатели.

След откриването на учебната година, кметът Георги Георгиев, народният представител Атанас Мерджанов, председателят на общински съвет „Тунджа” Кирчо Карагьозов, заместник-кметът Станчо Ставрев и кметове на насели места посетиха детска градина „Звездица” в същото село. Поводът бе официалното откриване на втора целодневна група в детското заведение, с което ръководството на община „Тунджа” отговори на исканията на родителите от Скалица и близките села децата им да се възпитават и отглеждат в местната детска градина. Кметът на общината изтъкна, че още в началото на своя първи мандат като кмет е поел ангажимента, заедно със своя екип, като представители на местната власт, поетапно да се създават максимално добри условия за децата и техните родители, за да могат те да се чувстват като пълноценни граждани на местната общност.

 

В детска градина „Звездица” са обхванати 34 деца от селата Скалица, Голям манастир, Генерал Тошево, Савино, Меден кладенец и Овчи кладенец. През новата учебна година те ще се възпитават в две групи от 3 до 7 години от четирима педагози и трима души обслужващ персонал.