Делото срещу ямболския кмет продължава следобед с изслушване на вещи лица
Делото срещу ямболския кмет продължава следобед с изслушване на вещи лица / Дарик Сливен, Архив

Шестима свидетели са били изслушани преди обед във връзка с делото за блок 20 в Ямбол. Показания е дал собственикът на смолянската фирма, с която бе сключен договор за премахване на сградата през септември 2010 г. Изяснили са се обстоятелствата около сключването на договора.

Според показанията в него не е имало клауза, която изрично да упоменава какво да се прави с отпадъците от желязо и бетон, фирмата е била задължена да ги изнесе от мястото на съборената сграда, но никъде не се казва, че община Ямбол има претенции към тях.

Според единия от свидетелите блокът е можел да бъде саниран. Останалите свидетели са били общински служители-експерти.    

Ход на делото за прословутия блок 20 в Ямбол бе даден тази сутрин. Според прокуратурата кметът на Ямбол Георги Славов през периода септември-октомври 2010 година умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество и строителните отпадъци са предоставени в разпореждане на фирмата. Става въпрос за стомана за 227 000 лв. и инертни материали /бетонови отпадъци/ за 62 800 лв. В резултат са последвали значителни щети за община Ямбол в размер на 290 500 лв.

Следобед заседанието ще продължи с изслушването на две вещи лица. Очаква се утре, 27 март, да са пледоариите и Окръжен съд - Ямбол да излезе с решение.