Делото срещу кмета на Ямбол решено до месец
Делото срещу кмета на Ямбол решено до месец / netinfo

До месец Бургаският апелативен съд ще излезе с решение по делото срещу кмета на община Ямбол Георги Славов. Да бъде отменена 5-годишната ефективна присъда на ямболския кмет настоя защитата му пред съда днес. Адвокатите на кмета поискаха той да бъде оправдан или ако магистратите преценят да върнат делото за ново разглеждане в Ямбол.

Искане за смяна на първоинстанционния съдебен състав не беше направено. Делото се гледа в Бургас след като през октомври той получи 5 години затвор и забрана да заема длъжността кмет за 6 години заради длъжностно престъпление. Георги Славов е превишил е правата си като длъжностно лице при сключване на договора за обществена поръчка „Улични водопроводи и улична канализация по ул. „Ген Заимов" и ул. „Граф Игнатиев" с фирма „Диана-Комерс 1". По този начин е която е нанесъл на община Ямбол щета в размер на 2 090 385 лв.

Според обвинението кметът е открил еднолично процедурата за обществена поръчка, без необходимото съгласието на ОбС. Обявил е обществената поръчка за изграждането на водопровода, без да е осигурил финансовия ресурс за нея.

Налице е и умисъл сделката да бъде сключена с конкретната фирма, като в договора са изрично упоменати срокове за лихви и неустойки, които липсвали в офертата, коментира в залата прокурор Румяна Янкова. Кметът е пренебрегнал обществените интереси с цел облагодетелстване на частните.Престъплението бе квалифицирано като особено тежко. Присъдата е обоснована и трябва да бъде потвърдена, посочи прокурорът. 

Адвокатите на Славов пледираха за съществени процесуални нарушения по време на делото. Това е ограничило правото на защита, а съдебният акт е произнесен от незаконен състав. Защитата посочи, съдия Гергана Кондева, която е трябвало да си направи самоотвод поради наличие на основание за косвена предубеденост и заинтересованост от изхода на процеса. Кондева е съпруга на прокурор Милен Божидаров, който пък е водил друго досъдебно производство срещу кметът на община Ямбол Георги Славов.

Ямболският кмет заяви, че не е нарушил законите за обществените поръчки и общинските бюджети и че е действал съгласно решения на Общинския съвет в града.