/ ThinkStock/Getty Images
Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

Това се казва в съобщение на пловдивския митрополит Николай, публикувано на сайта на Българската патриаршия по повод касирания избор на сливенски митрополит, който трябва да наследи покойния дядо Йоаникий.

Светият синод касира избора на двамата кандидати за нов митрополит на Сливен

На 18 февруари в Сливен Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор по предложение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, като насрочи на 13 март в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" да се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит.

"В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12 март да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.", се казва в изявлението на митрополит Николай.

С неговата позиция се изравняват гласовете “за” и „против” новите избори, като и от двете страни вече има по шестима висши духовници.
По-рано през деня варненският митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, че оттеглят подкрепата си за променените правила.

А още по време на заседанието на Светия синод през февруари ловчанският митрополит Гавриил, неврокопският Серафим и видинският Даниил
изразиха особено мнение.

Стотици миряни се прощават със сливенския митрополит Йоаникий (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано бе обявено, че свещеници от Сливенска епархия ще протестират пред Светия синод на 12 март, но без благословението на митрополит Йоан. Това стана ясно след среща на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и тридесет свещеници от епархията.

Владиката прие духовниците, след като те поискаха среща с него с писмо, в което настояха той да представи своите аргументи относно касирането на проведения избор за двамата посочени от тях достоизбираеми епископи, кандидати за Сливенски митрополит.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня