Борят незаконни жижни с екозавод
Борят незаконни жижни с екозавод / сн. архив Дарик - Сливен

Разработка за създаване на завод за преработка на биомаса е заложена в Оперативната областна програма за развитие. Заводът ще гори дървесина, вършини, клечки и дори листа. Ще произвеждат дървени брикети. Ще може да се получава електроенергия и пара, която може да се използва в публичния сектор и индустрията. Областният управител на Сливен Марин Кавръков заяви, че така реално ще може да се прекрати незаконното производство на дървени въглища в земни ями в балкана над Сливен и около Котел.

„Добиването на дървени въглища в земни ями в областта е забранено, но то трябва да се прекрати наистина, защото е смърт за околната среда", смята Кавръков. В жижните край Котел си изкарват прехраната много безработни, но и те биха могли да бъдат наети като събирачи на биомаса. Сега някои дори се изхитрили да опаковат произведените от тях въглища в гръцки опаковки, за да ги пласират в магазинната мрежа.

Губернаторът посочи, че на територията на Районно управление на горите /РУГ/ Сливен само 30 % от отсечената горска маса от около 200 хил. куб. м годишно се оползотворявала. Клоните, листата и корените остават и гният в гората, развъждат паразити и конни бръмбари. За сравнение в Бургас и Стара Загора добивали по 50 хил. кубика и за това мястото на завода било в Сливенска област.