Бог на виното избраха в село Скалица
Бог на виното избраха в село Скалица / Пресцентър Община Тунджа

За "Бог на виното" на празника на виното в село Скалица тази година бе коронясана Славка Христова Колева от село Бояджик, съобщават от пресцентъра на Община Тунджа. Славка, която е гл. специалист в кметството на Бояджик грабна първата награда в конкурса за червени вина с мерлото си. Тя каза, че хубаво вино се прави от хубаво грозде и каза, че мерлото, оценено на първо място от журито, е държано в дъбова бъчва, няма никакви добавки и е стабилизирано по естествен начин чрез филтриране.

Славка, която за втори път става "Бог на виното" на празника в село Скалица каза, че този път се вълнува повече отколкото първия.

В категорията "Бели вина" първо място взе Гроздьо Донев от село Ханово, а като най-добра гроздова ракия бе оценена тази на Иван Иванов от село Козарево. Журито, съставено от четирима професионални дегустатори, допусна общо 46 участници в конкурса. Празникът на виното се провежда за седми път в Скалица.

Днес ритуално бяха зарязани лозите, специално посадени преди четири години. Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Иван от Тополовград, а кукери от село Козарево изпълниха ритуал за пречистване на селото от зли сили.