Близо 40 литра на квадратен метър е падналият дъжд в Сливенска община
Близо 40 литра на квадратен метър е падналият дъжд в Сливенска община / Община Сливен, Архив

Реките на територията на община Сливен са с повишено ниво. Част от тях пренасят големи ледени блокове, тъй като тяхното географско разположение допринася за това. Обстановката е опасна, но не застрашаваща живота и здравето на хората към този момент, съобщи за Дарик инж. Снежана Кънева, главен експерт в общината.

Всички язовири в общината преливат, но няма опасност за населението и инфраструктурата, подчерта Кънева. Разпоредено е наблюдение на водното ниво на 3-4 часа, а при необходимост и по- често.

30-40 литра на квадратен метър е падналият дъжд в Сливенска община. Сигнали за наводнени дворове, земеделски земи, мазета и приземни етажи в селата Бинкос, Гавраилово, Малко Чочовен, Крушаре, са получени в Сливен.

Обстановката след интензивния снеговалеж и обилните валежи в община Нова Загора постепенно се нормализира, информират от общината. Екипи на „Гражданска защита" са оказали помощ на бедстващи жители през изминалата нощ. Три наводнени къщи и дворове, покрити с близо 20 см вода са заварили експертите в ранните часове в старозагорското село Езеро.

По заповед на кмета на Нова Загора Николай Грозев е изградена аварийна дига с дължина 50-60 см за отклоняване на водата. Село Баня, след като водата от обилните валежи подкопава основата на кирпичена къща, постройката се срутва върху двете й обитателки. На място се отзовават кметът на селото и съселяни. Те оказали помощ на двете затрупани жени, които по-късно са отведени в градската болница без сериозни наранявания.