Близо 3 километра бракониерски мрежи с почти 1,5 тона риба са извадени от яз. „Жребчево”
Близо 3 километра бракониерски мрежи с почти 1,5 тона риба са извадени от яз. „Жребчево” / ИАРА

Специализирана мобилна група и инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Сливен са извършили съвместна акция на язовир “Жребчево”. Късно вечерта на 4 април мобилната група и инспекторите на ИАРА започват наблюдение на водоема. Те засичат как група хора идва с каруци към водоема, влизат в язовира с лодки и пускат мрежи. Контролните органи са решили да изчакат и да хванат бракониерите при ваденето на мрежите. Така в ранните часове на 5 април са заловени двама бракониери,  на които са съставени 2 акта за извършване на незаконен стопански риболов. От тях са иззети две гумени лодки.

Представителите на мобилната група и инспекторите на ИАРА Сливен са извадили и иззели общо от водоема 1 800 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях около 800 кг. риба /бяла риба и платика/ е освободена и върната във водата.  Бракониерските мрежи са унищожени.

По-късно през деня с помощта на рибари и любители риболовци в язовира са открити и извадени от водата още бракониерски мрежи, като общата им дължина възлиза на 2 километра. Уловената в тях над 500 кг. риба е освободена и върната във водоема. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.