Бежанският център в новозагорското село Баня е наполовина пълен
Бежанският център в новозагорското село Баня е наполовина пълен / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

48 са настанените бежанци в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня, съобщи за Дарик директорът Димитър Захариев. Те са предимно семейства с деца и са от арабски произход – сирийци и иракчани.

82 са водените на външен адрес бежанци. Това са хора, които са заявили, че могат да се издържат сами и са избрали да живеят извън центъра. Те живеят почти в цяла България. „Няма притеснения дали ще живеят при нас, или на външен адрес, въпросът е да съдействат при водене на процедурата за предоставяне на закрила” – обясни Захариев.

„Миграционния натиск се усеща и в РПЦ - Баня, допълни той, справяме се със задачите, капацитетът ни е наполовина пълен, водят се нормалните процедури, стараем се да сме все по-бързи в предоставянето на статута за закрила за тези, които отговарят на изискванията на закона.”

Нито едно от децата, настанени центъра не посещава училище, защото всички са под седемгодишна възраст. В предишни години деца на бежанци са ходили на училище както в селото, така и в Нова Загора. Организирани са им били езикови курсове, които са се радвали на интерес.

„Досега не е имало проблеми между настанените в Регистрационно-приемателния пункт и местното население. Работим усилено в тази посока и вземаме превантивни мерки такива неща да не се случат. С помощта на преводачите ги запознаваме с техните права и задължения и как ще протече процедурата по статута им, допълни Захариев.

В РПЦ – Баня нямат притеснения, свързани в предстоящата зима, още миналата година отоплителната система е ремонтирана, поставен е нов котел на парното отопление, има доставено гориво.