71 язовира в община Нова Загора, кметът Николай Грозев готви заповед за контролно изпускане
71 язовира в община Нова Загора, кметът Николай Грозев готви заповед за контролно изпускане / Община Нова Загора

Във връзка с нещастието в село Бисер ръководството на Община Нова Загора се срещна с кметове на населени места. На срещата присъстваха и директорът Дирекция „Финансово-административна дейност” Галя Колева, старши експертът ОМП и гражданска отбрана Севдалин Спасов, Въжаров от пътноподдържащата фирма и др.

Кметът Николай Грозев информира присъстващите, че Нова Загора е една от общините, на чиято територия се намират най-много язовири: „В Новозагорска община те са 71, като повечето от тях са отдадени под наем, а около 25 стопанисва общината. Нивото на всички се проверява и регулира от оторизираните лица. Във връзка с наближаващата пролет, очакваното топене на снеговете и повишаване водното ниво, за недопускане на аварийни ситуации сме подготвили заповед до всички вас, за контролно изпускане на водни маси от язовири и водоеми на територията на нашата община. Там където язовирът е отдаден под наем се очаква кметът на населеното място да работи в съдействие с наемателя и да го запознае със заповедта” – подчерта Грозев.

Заместник-кметът Галя Захариева, в чийто ресор е образованието, се обърна с молба за съдействие от страна на кметовете по населени места през дните на затруднена зимна обстановка, когато се налага пътуването на деца и ученици до детските градини и училища по селата. Тя изказа благодарност на кметовете на Научен, Съдиево и Съдийско поле, както и на пътноподдържащата фирма за това, че са помогнали на пътуващите ученици да достигнат без проблеми до учебните заведения и домовете си.

На срещата беше представен и новият секретар на Община Нова Загора Веселина Трънова.