Жителите на Каспичан срещу изграждането на инсинератор в града
Жителите на Каспичан срещу изграждането на инсинератор в града / снимки: Дарик-Шумен

Жителите на Каспичан се обявиха против изграждането на инсинератор в града. Това стана по време на обществено обсъждане за изграждането на инсталация за третиране на отпадъци от хуманното и ветеринарното здравеопазване. Инвестиционното намерение идва от фирмата, която на два пъти, неуспешно опита да изгради съоръжението в Шумен.

От фирмата са наели частен имот, намиращ се в индустриалната зона на Каспичан за срок от 5 години, на който да бъде изграден инсинератора, след което са представили намерението си пред местната администрация.

Пред събралите се в читалището на Каспичан над 500 души, кметът на града Милена Недева съобщи, че инвеститорът има изготвена оценка за въздействието върху околната среда, която е положителна. Хората в залата реагираха крайно негативно на това, бяха издигнати и плакати срещи инсинератора. „Виждам, че има предварителни нагласи, никой няма да ви трови, всичко се прави стъпка по стъпка по закон", заяви пред гражданите Руслан Леонкев - представител на фирмата инвеститор. По думите му, такъв инсинератор, дори от по-мощен тип от 10 години работи в центъра на София и до сега никой не е отровен.

Експерти на фирмата, изготвили ОВОС-а заявиха, че ако инсинератора в Каспичан бъде изграден, ще обработва четири типа отпадъци: от фотографската промишленост /плаки от рентгенови снимки/, отпадъци от родилната помощ в хуманитарната медицина, от изследвания и диагностики при практикуването на ветеринарна медицина и отпадъци генерирани от разделното събиране. Експертите обясниха, че от съоръжението няма да излизат вредни вещества, които да замърсяват въздуха. Процесът ще се извършва при 2-часов мониторинг, двустепенно изгаряне на отпадъците и четиристепенно очистване на изгорелите газове. Бе посочено още, че площадката за изграждането на инсинератора се намира на повече от 500 метра по права линия от най-близката жилищна сгрда.

 

 

Според еколозите съоръжението ще доведе до негативни екологични и здравни последици за региона. „Очертава се песимистична картина за състоянието на въздуха в населеното място", посочи Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.  

„Глас народен, глас божи", така градоначалникът на Каспичан Милена Недева отговори на въпрос трябва ли да има инсинератор в града. По думите й, все още официално не е депозирала документи за или против съоръжението.

Провелото се днес обществено обсъждане на идеята е последвал етап от процедурата, предхождащ гласуването на инвестиционното предложение от каспичанския общински съвет. Едва след това ще стане ясно дали третият опит на фирмата за изграждане на инсинератор в региона ще бъде неуспешен.