Зеленчукопроизводителите обработват все по-малко площи
Зеленчукопроизводителите обработват все по-малко площи / Dariknews.bg, архив

Съвместна информационна среща-семинар на Териториалния областен офис към Националната служба за съвети в земеделието в. Търговище и Аграрния университет в Пловдив се провежда днес в Търговище. По време на срещата гл. ас. д-р Димка Хайтова от Аграрния университет запозна земеделските производители от региона с иновациите и иновативните технологии в зеленчукопроизводството, съвременните технологии и актуалните въпроси при отглеждането на пипер и домати. Обект на дискусията са и новите моменти при отглеждането на краставици, дини и пъпеши, нови сортове, както и разстително-защитните мероприятия.

Според координатора на Националната служба по земеделието в Търговище Денка Станчева, през последните години в търговищки регион се наблюдава тенденция на зеленчукопроизводителите. Причините са главно големите разходи и евтината продукция и едновременно с това ниската цена на вносната продукция, с която местната не може да се конкурира на пазара. Статиската, която изнесе г-жа Станчева показа, че тенденцията е трайна - през 2011 година зеленчукопроизводителите са обработвали 1800 дка, през 2012 г - 1600, а през миналата едва 1250 декара.

Присъстващите на семинара стопани заявиха, че през тази година очакват увеличение на единното плащане за площ. През 2013 г. то е било 30 лева на декар. Сега те се надяват плащането да бъде завишено поне с 14 лева на декар.