Започва пролетното почистване на Шумен
Започва пролетното почистване на Шумен / netinfo

Пролетното почистване на Шумен стартира утре и ще продължи до 29 април, информира директорът на Дирекция "Инспекторат" в община Шумен Свилена Иванова. По думите й организацията ще бъде насочена към почистване на нерегламентирани сметища, битови и растителни отпадъци, както и оборка на зелени площи. Почистването тази година започва от западната част на града и кв. Боян Българанов, като ще продължи с района на широкия център и останалите квартали на Шумен.

Проблемни участъци са още междублоковите пространства и прилежащите терени към жилищните сгради, за почистването на които се очаква подкрепата на живущите. От дирекцията напомнят, че почистването и поддържането на тези терени е тяхно задължение. Събраните от почистването отпадъци следва да се поставят в съдовете за битови отпадъци или в чували до тях. Организацията по товаренето и извозването на събраните отпадъци ще бъде осъществена освен от БКС, и от двете общински предприятия „Обреден дом" и „Паркинги, гаражи и благоустройство". В момента се водят разговори с транспортни фирми за предоставяне на безвъзмезден транспорт за извозване на събраните отпадъци.

За информационно обезпечаване на кампанията ще бъдат раздадени 2000 информационни брошури. В кампанията ще бъдат включени и кварталите на града и селата от общината. На 26 април предстои и общоградското почистване, което съвпада с националната кампания „Да изчистим България за един ден".

Дирекция „Инспекторат" създава организация и координира дейностите по пролетното почистване, като на „Зелени телефони" - 857730 и 857750, за времето от 9.00 до 17.00 часа гражданите могат да подават сигнали, както и да получават информация за хода на кампанията. На дежурните телефони желаещите да се включат в пролетното почистване могат да направят заявка и да получат безплатни чували и ръкавици за еднократна употреба, като посочат мястото, което ще почистват. Осигурени са 10 000 броя чували и 8 000 чифта ръкавици за еднократна употреба. Както и предходната година, ще бъдат разкрити пунктове, в които желаещите да се включат в кампанията ще могат да получат консумативи. Местата на пунктовете ще бъдат обявени допълнително. След приключване на екоакцията, по традиция, ще бъдат връчени награди за най-активните участници.