В Търговище - повече безработни, по-малко постъпили на работа
В Търговище - повече безработни, по-малко постъпили на работа / DarikNews.bg, архив

През октомври постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 288, което е с 34 по-малко отколкото през септември, съобщи директорът на Бюрото по труда в Търговище Ивелин Димитров. Започналите работа безработни без квалификация са 122, с работническа професия - 75, а специалистите със средно специално и висше образование - 91. Повече от 50 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 67. Заетост е осигурена на 79 продължително безработни, както и на петима безработни с намалена трудоспособност от областта.

Общо обявените през октомври свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 148. През месеца се наблюдава обичайното търсене на работна сила в бюрата по труда на първичния пазар, като заявените места са предимно от частния сектор. В зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места в са заявени от преработващата промишленост, строителството, търговията и др.

По програми за заетост и по схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" в Търговищко има заявени общо 29 работни места. Значителната част от тях са по ОП «Развитие на човешките ресурси» - 18, всичките са по схема „Развитие" и „Подкрепа за заетост". Останалите места са по национални програми, като 8 от тях - по проекта "Старт на кариерата".

Към края на октомври в трите бюра по труда в областта регистрираните безработни са 9295. Техният брой се увеличава в сравнение с края на септември с 213, което е характерно за този сезон на годината, когато постепенно приключват сезонните дейности.