/ Борислав Курдов
Десетки тракийци си дадоха среща в Търговище, за да отбележат паметния 26 март, обявен за Ден на Тракия. „Днешният ден е за помен и преклонение пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и Тракийските полета.

Ден, в който сме горди с българската воинска слава. Ден, в който е жива паметта на хилядите жестоко избити тракийски българи”, каза пред събралите в председателят на Тракийското дружество „Стоян Мавродиев” в Търговище Нели Анастасова.

Потомци на преселили се в Търговищкия край тракийски родове си припомниха за своите деди, намерили подслон в България след кръвопролитни битки и гонения по време на Балканската война. През 1913 г. принудени да оставят домовете и имотите си, при тежки условия те навлизат в страната и тук намират свободни земи, които заселват.

„Обезбългаряването на Тракийските земи, води до облагородяване на нашия регион”, коментира директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева състоянието на Търговищко преди и след преселването на тракийските бежанци тук.

През призмата на времето ясно се вижда онова, което тракийците са направили за своя нов край – били са построени училища, читалища и църкви. Това тя подчерта в своето експозе по време на дискусия под надслов „Памет и величие”, в която взеха участие и други местни историци – изследователи на темата за тракийците в региона.

След официалната част празникът продължи с пъстра китка фолклорни песни и танци, изпълнени от търговищкия ансамбъл „Мизия” и възпитаници на Второ СУ „проф. Никола Маринов” в града.