В Разград организират щафета “Да си направим таратор”
В Разград организират щафета “Да си направим таратор” / netinfo

Тридневен панаир на киселото мляко започва днес в Разград. Щафета “Да си направим таратор” и фотоконкурс “Мляко ям и съм голям” са сред най-атрактивните събития от петия Панаир на киселото мляко.

За пета поредна година Панаира на киселото мляко се провежда в Разград заедно с Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. 43-ма майстори от цялата страна ще покажат на 70 разградски тийнейджъри своите умения по време на обучението “Първи стъпки в занаята”. Медникарство, тъкачество, керамика, дърворезба, сарачество, абаджийство и бъчварство са сред представяните занаяти.

В седем конкурса ще се състезават участниците в Панаира на киселото мляко. 46 заявки са подадени за участие в конкурса за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко. След като журито определи победителите, зрителите ще се включат в дегустацията на конкурсните творби – обещават организаторите. Тимове от по трима готвачи ще се участват в щафета, озаглавена “Да си направим таратор”, сред другите атрактивни надпревари е детският фотоконкурс “Мляко ям и съм голям”. 14 фирми – производители на кисело мляко ще представят своя продукция по време на тридневния панаир.

Всяка вечер след дефиле с шарени каручки на откритата сцена на централния разградски площад “Момина чешма” ще пеят и танцуват местни състави и фолклорни трупи от Украйна, Германия, Колумбия, Египет, Мексико, Шотландия и Грузия.