Увеличават се посетителите в обектите на РИМ-Шумен
Увеличават се посетителите в обектите на РИМ-Шумен / netinfo

Посетителите в обектите от структурата на Регионалния исторически музей в Шумен са се увеличили. През изминалата 2015 г. техният общ брой е 142 855 души, а през предходната 2014 г. той е бил 114 142 души.

Традиционно най-посещаван обект е Националният историко-археологически резерват „Мадара". 58 160 туристи са разгледали скалния релеф. Гостите на резервата през 2014 г. са били с почти 20 % по-малко - 50 660. Втори по посещаемост, но с най-значителен ръст в процентово изражение е другият национален резерват. Първата българска столица през 2015 г. е посрещнала 54 503 човека. За сравнение, през 2014 г. посетителите в НИАР „Плиска" са били 29 946. Нарастват визитите и в Историко-археологически резерват „Шуменска крепост" - от 13 556 през 2014 г. на 14 498 през 2015 г.

Разнообразни бяха мероприятията в Централната експозиция на музея. Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат още една част от значимите български археологически открития - Лесичовското съкровище, находките от Малая Пересчепина и Вознесенка, златните накити на тракийската жрица Лесескепра, Къпиновското и Вълчитрънското съкровища. Специално за най-малките бяха организирани редица занятия и работилници - Мартенска, Великденска, Неделна занаятчийска, Коледна и Ваканция за сръчковци

Успешна беше и поредната дарителска акция, организирана от РИМ - Шумен под надслов „Парад на колелата", фондовете му бяха обогатени с детски, дамски и мъжки колелета, тротинетки и пр., като най-атрактивните бяха представени на дефиле в Деня на детето.

Бяха организирани лекции, представени книги и филми. Безспорно най-голям бе интересът към „Средновековният град Шумен (ХІІІ-ХІV век)", представящ 3D възстановка и дигитална визуализация на Шуменската твърдина от периода на Късното средновековие и реализиран с подкрепата на Общински фонд „Култура" при Община Шумен.

В залите на музея все още могат да се видят както филмът, разкриващ архитектурата на Шуменската крепост, така и свързаните с траките Къпиновско и Вълчитрънско съкровища.