Три проучвания сред ученици проведоха от РИОКОЗ-Търговище
Три проучвания сред ученици проведоха от РИОКОЗ-Търговище / netinfo
През месец март експертите от отдел „Опазване на общественото здраве” към РИОКОЗ-Търговище се включиха в провеждането на три национални проучвания.

„Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора” и „Глобално проучване на тютюнопушенето сред училищния персонал” се осъществяват от Световната здравна организация с цел идентифициране на проблемите, свързани с тютюнопушенето в ученическата възраст и ролята на училището за намаляване на неговото разпространение. За Търговищка област бяха анкетирани 80 ученици и 39 души от училищния персонал на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- гр. Антоново. Данните от проучването са изпратени за обработка в Националния център по опазване на общественото здраве.

Резултатите от първия етап на проучването, проведен през 2003г., сочат че българските ученици са сред първите в света по ранно експериментиране с цигарите и по интензивност на пушене. Разпространението на тютюнопушенето сред българските момичета, на възраст от 13 до 25 г., е най-високо сред 76 –те страни, провели проучването. Само 1/3 от децата живеят с родители-непушачи.

Другото национално проучване - за оценка разпространението на свръхтегло и затлъстяване при деца и свързаните с тях рискови фактори в детска възраст е във връзка с прилагане на Европейската Харта на Световната здравна организация за противопоставяне на затлъстяването. Общо за страната в проучването са включени 3 500 първокласници.

В Търговищка област са обхванати 60 деца от първи клас и техните родители от І ОУ„Христо Ботев” – гр. Търговище, ОУ „Любен Каревелов” – гр. Попово и І НУ„Христо Смирненски” – гр.Омуртаг. Извършени са антропометрични измервания (ръст, тегло, обиколка на талия и ханш) на децата и анкетно проучване сред родителите. Данните от проучването са изпратени в Националният център по опазване на общественото здраве за обработка.