Създадоха постоянна консултативна комисия по туризъм
Създадоха постоянна консултативна комисия по туризъм / Областна администрация

Постоянна консултативна комисия по туризъм  към Областния съвет за развитие беше създадена днес. На заседание на съвета, председателстван от областния  управител Димитър Александров, беше приет и Правилник за дейността  на комисията. Според него комисията е експертно-консултативен орган към Областния съвет за развитие, чиито задачи са приоритетите за развитие на туризма на територията на област Шумен. Комисията ще осъществява своята дейност в съответствие с националните приоритети за развитие на туризма, като съобразява местните и регионалните туристически ресурси и Областната стратегия за регионално развитие. "Развитието на област Шумен трябва да бъде насочено към традиционните отрасли за региона каквито са земеделието, селското стопанство и туризма. Даденостите на нашия регион многократно са коментирани, но за съжаление те не се използват достатъчно и изоставаме в сравнение с другите области", заяви областният управител Димитър Александров. По думите му комисията се създава, за да може със съвместни усилия да бъде подпомогнато развитието на туризма в региона. Председател на комисията е Областният управител, в състава й влизат представители на общините, развиващи туризъм, на националните резервати на територията на областта, туроператорски фирми и други организации.

На  заседанието на Областния съвет  за развитие беше обсъдено и създаването  на ВиК асоциация  в област Шумен. "До 24 март кметовете на общините трябва да представят информация за ВиК съоръженията, които са общинска собственост", съобщи заместник-областният управител Ралица Тодорова. Тя представи промените в Закона за водите, според които се регламентира нова система за управление, планиране и изграждане на ВиК системи и предоставяне на услуги чрез регистрацията на ВиК асоциация.

Съгласно  закона председател на ВиК асоциацията  е областният управител, членове са кметовете на общините или техни избрани представители. Съгласно новите разпоредби 65% от дела в асоциацията ще бъде на общините, а останалите ще са на държавата в лицето на областния управител.

На днешното заседание беше приет и Правилник за устройството и дейността  на Комисията по заетостта към  Областния съвет за развитие. "Комисията е вече създаден и добре работещ  орган, нейният правилник за работа трябва да бъде гласуван съгласно последните законови промени", обясни заместник-областният управител и председател на комисията д-р Емилия Станчева.

Пред  членовете на съвета управителят  на Немско-българския кастрационен център в Шумен д-р Милен Данков представи Националната електронна система за регистрация на кучета, чиято информация могат да ползват общините.