Съдът отмени избора на инж. Асен Аврамов за шеф на ВиК-Шумен
Съдът отмени избора на инж. Асен Аврамов за шеф на ВиК-Шумен / снимка: Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд е отменил решението на Общото събрание на ВиК-Шумен, с което за управител на дружеството бе избран Асен Авромов, а инж. Светлозар Дамянов бе отстранен от поста. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на община Шумен, която заведе съдебния иск. Адвокатът по делото Генчо Гатев заяви, че определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Варненски апелативен съд.

Мотивите на магистратите са, че освобождаването на инж. Дамянов противоречи на Устава на водоснабдителното дружество. „Според него управителят не може да бъде освобождаван преди изтичане на мандата му, освен при извършени от него нарушения", обясни адвокат Гатев. Мандатът на инж. Светлозар Дамянов изтича през 2012 г., на това основание е отменено решението на Общото събрание. Изборът на Асен Аврамов за управител на ВиК е отменен, тъй като съдът е счел, че той не разполага с необходимия образователен ценз и специалност, за да заеме тази длъжност. Управител на дружеството може да бъде само, човек с висше образование и квалификация в областта на водоснабдяването. „Асен Аврамов е строителен инженер и не отговаря на изискванията на Закона за водите", каза още адвокатът.

Съдът е приел и аргументите, че Общото събрание не се е провело законосъобразно. „Решението на събранието беше взето и в противоречие с провеждането му от позицията на силата и несъобразяване дори с мнението на съдружниците в дружеството", подчерта още Гатев. Той визира начинът, по който представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е най-големият акционер в шуменското водоснабдително дружество с 51% дял проведоха заседанието. По време на него бе решено, че първо ще се гласуват предложенията, а след това всяка страна ще излага мотивите си. Представителите на общините от област Шумен, които присъстваха на събранието се противопоставиха на това и всички гласуваха против предложенията на принципала.

Общото събрание на водоснабдителното дружество се проведе на 26 февруари тази година.