Шуменските мажоретки с подиум на европейско първенство
Шуменските мажоретки с подиум на европейско първенство / dariknews.bg

Трето място на Европейското първенство по батън туърлинг в Англия заявоюваха момичетата от шуменския спортен клуб по художествена гимнастика "Ритмик".

Отборът е от общо 24 момичета, като е имало и 4 нови състезателки, обясниха ръководителите на ансамбъла Мариола Спасова и Снежана Иванова. Те допълниха, че момичетата са се справили блестящо, но само малшансът е попречил да се изкачат до върха.

Шуменските мажоретки с подиум на европейско първенство
netinfo

Излязохме със стартов номер 1. Веднага след изпълнението журито го оценява и поставя мястото, на което смята, че трябва да бъдете, обясни Снежана Иванова. Така още от самото начало момичетата получават трето място, въпреки че следващите отбори са изпълнили съчетанията си с грешки.

След танца ние нямахме забележки, което се случва за пръв път, каза Мариола Спасова. Тя допълни, че този малшанс е добър житейски урок, че не винаги всичко се оценява подобаващо.

Миналата година момичетата бяха втори на европейско и затова сега го приеха по-тежко, каза още треньорката.

Шуменските мажоретки с подиум на европейско първенство
netinfo

За първи път ни се случи да усетим танца и да не допускаме грешки, каза мажоретката Теодора. Тя допълни, че също така това е първо представяне на отбора с по-бавна композиция - "Лебедово езеро".

Тези след нас направиха грешки, но ние останахме на трето място, защото бяхме оценени първи, добави състезателката на "Ритмик'.

Първото място на Европейското първенство за мажоретки е за Хърватия, следвани от Чехия. След нашите момичета се нареждат отборите на Англия, Франция и Норвегия, посочиха треньорките.

България има още едно трето място - това на клуба "Изида" - Свиленград в категория "Джуниър".