Шуменският онкоцентър се присъединява към протеста пред Парламента, искат оставката на министър Москов
Шуменският онкоцентър се присъединява към протеста пред Парламента, искат оставката на министър Москов / netinfo

Всички комплексни онкологични центрове в страната ще излязат на протест пред Парламента на 29 май. Към него ще се присъедини и КОЦ-Шумен, който вече е в стачна готовност. Пред парламента ще протестират поне половината от 208-те служители на центъра. Това стана ясно на пресконференция, която беше организирана непосредствено след днешния шести поред протест срещу сливането на центъра с местната многопрофилна болница.

„Намерението на министър Москов да слива лечебни заведения е истинско безумие. Ако той иска онкологичното лечение да стане на ниво под сегашното, да проведе тази реформа. Не може една доказала се работеща структура да бъде закривана и унищожавана. Това го няма никъде по света. Ще се организират стачни действия и ще се иска оставката на министъра до пълно разрешаване на въпроса", коментира д-р Свилен Арнаудов.

По думите на началника на отделението по медицинска онкология д-р Миглена Петрова лимитите им за лекарства са преминати двукратно, като ще се наложи от 25 май отделението да спре работа до началото на следващия месец. В този смисъл химиотерапия няма да бъде правена дотогава.

Д-р Сотир Караниколов - управител на Комплексния онкологичен център в Шумен, от своя страна, допълни, че ще настояват за промяна в Наредбата. По думите му едно такова смесване на дейността на лечебните заведения ще демотивира служителите и ще доведе до дефицит на млади специалисти.