Шумен тържествено отбеляза Деня на народните будители
Шумен тържествено отбеляза Деня на народните будители / снимки: Дарик-Шумен

Ученици, преподаватели, представители на местната власт и много граждани отбелязаха днес Деня на народните будители в Шумен. Официалното честване на празника започна със заупокойна молитва и тържествен водосвет, отслужени от отец Васил в шуменския храм „Свети Три Светители". След това, в присъствието на кмета на града Красимир Костов и областният управител Венцислав Венков, в двора на църквата бе открита паметна плоча на Илия Рашков Блъсков, който след смъртта си на 13 август 1913 г. е погребан именно на това място. На церемонията, присъстваха и деца от Начално училище „Илия Р. Блъсков", които също положиха венци и цветя на плочата на своя патрон.

Шумен тържествено отбеляза Деня на народните будители
netinfo

Тържествата продължиха с церемония пред паметника на Нанчо Попович - в градинката на читалище "Добри Войников". Там проф. Кина Вачкова от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски" разказа историята на днешния празник. „В полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновено увлечение и с една завидна самопожертвователност са служили на своя народ и не са пожалили ни сила, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот", заяви в празничното си слово проф. Вачкова.

Шумен тържествено отбеляза Деня на народните будители
netinfo

В церемонията, която продължи с поднасяне на венци и цветя на паметника, с почетен караул се включиха и курсанти от военния факултет в Шумен, с декана полк. Нелко Ненов.

Честванията се организират от Община Шумен, народните читалища „Добри Войников-1856" и „Стилиян Чилингиров - 1963" и Факултет „Артилерия, ПВО и КИС" - Шумен.

Шумен тържествено отбеляза Деня на народните будители
netinfo