Ще строим завод за преработка на отпадъци с помощта на руски учени
Ще строим завод за преработка на отпадъци с помощта на руски учени / netinfo

Предложение за сключване на пряк договор със Сибирското отделение към Руската академия на науките е отправил кмета на Шумен Красимир Костов по време на визитата на шуменската делегация в Новосибирск и Алтайския край в Русия. Това той заяви по време на пресконференция по-рано днес. Договорът ще бъде насочен в две направления, обясни г-н Костов. Една от основните цели ще бъде изграждането на модерен завод за преработка на отпадъци в новата индустриална зона, която ще бъде построена край Шумен, както и развитието на нанотехнологии в зоната. Красимир Костов каза, че Алтайският край е средище на науката в Русия и сътрудничеството с руската страна е много важно. „Заедно с нас в състезанието за сдружение с Алтайския край и Новосибирск са  участвали и други райони, но само ние се завърнахме с реални резултати”, заяви Костов.

 

По време на пресконференцията областния управител на Шумен Тодор Тодоров, който е бил и ръководител на делегацията, съобщи, че по време на визитата са сключени 4 договора за сътрудничество. Първият е за научно-техническо, икономическо и културно сътрудничество между област Шумен и Алтайския край. Подписани са съглашения за намерения за договори между кмета на Шумен и кмета на Барнаул. Подписано е и споразумение за сътрудничество между търговско промишлените палати на Шуменска област и Алтайския край, както и съглашение за договор между Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и Държавния технически университет на Барнаул.

 

По време на посещението в Новосибирск и Алтайския край представителите на шуменската делегация са провели множество срещи с представители на местното ръководство, туроператори, с представители на здравеопазването, с ръководството на управлението на строителството и архитектурата в Алтайския край и други. Тодор Тодоров каза, че всички срещи са били плодотворни и в бъдеще взаимоотношенията между двете страни ще се развиват добре. „Дадохме основата за бъдещо взаимодействие на шуменски фирми и компании от Алтайския край и Новосибирск”, допълни губернаторът на Шумен.

 

Д-р Милен Чолаков, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен, съобщи, че четирима руски медици ще присъстват на предстоящата конференция на онко хирурзите, която ще се проведе в Шумен. Той обясни, че е провел разговори с ръководствата на медицински заведения в Новосибирск и Бърнаул, които са заявили, че могат да предоставят медицинска техника за нуждите на МБАЛ-Шумен. По думите му, оборудването, което руснаците използват е последна дума на техниката и е 3 – 4 пъти по-евтинo от това произведено в западните страни.

Ще строим завод за преработка на отпадъци с помощта на руски учени
netinfo