С ритуал по предаване на конската опашка празнуват в Садина
С ритуал по предаване на конската опашка празнуват в Садина / netinfo
С ритуал по предаване на конската опашка празнуват в Садина
78352
С ритуал по предаване на конската опашка празнуват в Садина
  • С ритуал по предаване на конската опашка празнуват в Садина

В поповското село Садина от години е традиция да организират възстановка на ритуал по предаване на първото българско знаме - конската опашка. Тази година празника събра стотици жители и гости на селото разказа кметът Хриска Тодорова. По време на ритуала най-възрастният участник предава конската опашка на на най-младия. Тази година най-възрастния коняр Стоян Пецев, който е заслужил деятел на Федерацията по конен спорт, предаде символа на първото българско знаме на Пенчо Андреев. Иначе най-малкият участник тази година бе внукът на Стоян Пецев.

Трети март в Садина започна с полагането на венци и цветя пред мраморния мемориал на загиналите в войните за национално освобождение и обединение садинчани, издигнат в центъра на селото. Последваха три залпа от черешовото топче, които дадоха начало на шествие към местността Коконката, където е издигнат паметника на загиналите за освобождението на България руски войни. Тук бе отслужен молебен, последван от полагане на венци и цветя.

След обяд в центъра на селото и в местното читалище е организирана богата културна програма, в която се изявяват местни и гостуващи самодейни състави.
Село Садина привлече стотици гости и по време на отминалия празник Тодоровден. Пак местна традиция е организирането на конни надбягвания и други състезания, в които стопаните, които цяла зима са се грижили за своите коне, сега искат да покажат на дошлите колко са красиви, разказа кметът Хриска Тодорова. В кушиите тази година са се включили осем коня, а в надпреварата за най-красиво и добре гледано животно - десет.

Организирани бяха още конкурси за най-красива каруца, както и надпревара за най-тежко возене. В последното състезание са се включили 5 коня, които са били впрегнати в железни шейни, натоварени с чували с тежести от 200 до 500 килограма. За победителя награда от 200 лева осигури кметът на община Попово Людмил Веселинов. За заелите второто и третото място спонсори осигуриха съответно 150 и 100 лева. Всички участници получиха грамоти и предметни награди.