Рекордна активност на участници в кампанията “За чиста околна среда”
Рекордна активност на участници в кампанията “За чиста околна среда” / снимка: Юлия Христова DarikNews
83 положителни становища издадоха експертите на РИОСВ - Шумен по проектите в тазгодишната кампания “За чиста околна среда”. Конкурсът се обявява всяка година от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Екоминистерството, като крайният срок за подаване на документите е 25 май.

За пръв път броят на кандидатстващите за финансиране проекти е толкова голям. 67 от представените в екоинспекцията 83 предложения са подготвени от общини и кметства от Шуменска и Търговищка област. На одобрените ще се отпускат до 10 000 лева. Проектите са за почистване и рекултивация на замърсени площи, както и за възстановяване на кътове за отдих. Най-активни са общините от Шуменска област – Хитрино, Шумен и Смядово.

За финансиране на екодейности кандидатстваха и седем детски градини и осем училища от двете области. За тях предвидената сума е до 3 000 лв. Резултатите ще бъдат обявени на интернет страницата на Екоминистерството. През миналата година в кампанията “За чиста околна среда” бяха одобрени и успешно реализирани 17 проекта на територията в обхвата на РИОСВ - Шумен.