Регионалната библиотека в Търговище събира средства с дарителска кампания
Регионалната библиотека в Търговище събира средства с дарителска кампания / Борислав Курдов, архив

Апел към гражданите на Търговище отправи ръководството на регионална библиотека „Петър Стъпов" в града. Става дума за обявената дарителска кампания за набиране на сумата от 30 000 лева. Парите са нужни за осигуряване на необходимата техника и софтуер за дигитализация на материалното наследство на Търговищкия край, казва директорът на РБ „Петър Стъпов" Росица Куцарова.
„Вече 150 години в Търговище има библиотека, в последните 55 години от тях тя е регионална. Наша отговорност е да събираме и съхраняваме писаното слово за цялата област", допълва Куцарова. Но с болка алармира, че хиляди страници възрожденска летопис, която стои в архивите, се разпада от времето. Публицистика от 18 в., събрана във фонда на Регионалната библиотека, чака своя нов живот.
Дарителската кампания на библиотеката е обявена с надеждата всеки, според възможностите си, да подкрепи родолюбивата дейност на културната институция. За да може обаче да се съхранят за поколенията образците на джумалийския печат и печатните издания, трябва да бъдат дигитализирани. Всичко това ще стане възможно със закупуването на необходимите софтуер и техника.
„Нека заедно дадем живот на редките и ценни страници възрожденска летопис и писаното за родния ни град, за да ни има във времето и историята!" - е призивът на регионална библиотека „Петър Стъпов".