Разтрогнаха договора за ТЕЦ-а
Разтрогнаха договора за ТЕЦ-а / Дарик-Шумен

Шуменския общински съвет гласува "за" разтрогването на договора с „Титан Пауър" за „Топлофикация"-Шумен. Съветниците подкрепиха предложенията на кмета на Шумен Красимир Костов и общинския съветник Васил Тодоров за разваляне на сделката. В две докладни, двамата поискаха това, защото инвеститорите от „Титан Пауър" не изпълниха срока по договор, до който ТЕЦ-а трябваше да има изградена когенерация и реално да заработи. 22 -ма от съветниците гласуваха „за", двама се въздържаха , а нито един не беше против. Местните парламентаристи, гласуваха още в срок от 3 месеца кметът Красимир Костов да внесе програма за развитието на „Топлофикация".

Преди гласуването в сесийна зала пред съветниците инж. Добромир Донков, прокурист на „Титан Пауър и председател на борда на директорите на ТЕЦ-а заяви, че има две възможности или договорът да бъде прекратен или да бъде удължен с още 6 месеца. По думите му, до този период има два алтернативни варианта - доставка на газ от друг независим източник или да се пусне газификация от биомаса.

Разтрогнаха договора за ТЕЦа
netinfo


Донков допълни, че вината за сегашното положение носи той, като председател на Борда на директорите на „Топлофикация".Според него обаче, който и друг инвеститор да се появи в момента следващ отоплителен сезон вероятно няма да има.

След изказването на Донков беше поискана 15 минутна почивка за консултации между политическите сили. След нея обаче стана ясно, че въпросът е бил обсъден в детайли, но не е било взето консенсусно решение.

Крайното решение стана ясно след гласуването, когато 22-ма съветници подкрепиха предложението за разваляне на договора.