Първият секретар на руското посолство на визита в Шумен
Първият секретар на руското посолство на визита в Шумен / снимка: Община Шумен

Първият секретар в Руското посолство у нас Сергей Панкрушкин е на двудневна визита в Шумен, информират от пресцентъра на местната администрация. Дипломатът бе приет от кмета на града Красимир Костов, като в срещата участва и депутатът Димитър Дъбов.

Градоначалникът запозна госта със социално-икономическото развитие на региона, с начина на организация и управление на общината. Той подчерта, че шуменци проявяват стабилен интерес към изучаването на руския език и култура. Костов очерта възможностите, които общината предлага като туристическа дестинация, както и възможностите за инвестиции в Индустриалния парк.

По време на срещата бяха обсъдени начини за активизиране и усъвършенстване на отношенията между Шумен и побратимения руски град Барнаул. Панкрушкин прояви интерес към начина на формиране на общинския бюджет. Той изрази готовност за привличане на руски инвеститори в шуменския регион.

По-късно през деня руският дипломат ще има среща с преподаватели от катедра Руска филология на ШУ "Епископ Константин Преславски", а след това и с представители на Руски клуб "Славяни - 2000".

Утре Сергей Панкрушкин ще разгледа Националния историко-археологическия резерват "Мадарски конник", Индустриалния парк-Шумен, Шуменска крепост и Комплекс "Създатели на Българската държава".

Дипломатът ще участва и в тържественото полагане на венци и цветя на паметника на Съветската армия по случай 9 май - Деня на Победата и 67 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма, ще участва и в церемонията пред паметника на пл. „Кристал" по повод Деня на Европа.