Проект на стойност 193 150 лв. ще реализира Търговско промишлената палата
Проект на стойност 193 150 лв. ще реализира Търговско промишлената палата / netinfo

Търговско промишлената палата в Шумен в партньорство с „Агенцията за устойчиво регионално развитие и инвестиции” - Шумен и сдружение „Интеграция Каспичан” е спечелила проект на стойност 193 150 лева. Това каза на пресконференция днес председателят на палатата Христо Дечев. Проектът, с наименование „Ефективно партньорство ви диалог на НПО с държавната и местната власт”, е стартирал на 27 август, а срокът за изпълнението му е 12 месеца. Обхватът на проекта е област Шумен с фокус на действие общините Шумен, Каспичан и В. Преслав. За финансиране по програмата е имало 591 предложения, от които са одобрени 54, шуменският проект се е класирал на 15-то място.

Целта на проекта е активно участие на неправителствени организации в създаването, прилагането и мониторинга на местните политики за социално-икономическо развитие. Причините, станали база на проекта, са неефективния диалог на НПО с местната власт и необходимостта от добри европейски практики.


Предвижда се създаването на консултативен съвет на НПО, още през септември, в който ще има 15 члена. Ще бъде създаден интернет портал, за подобряване на комуникацията и партньорството между различните организации по отношение на местното самоуправление. Предвижда се още създаване на екип от консултанти на НПО в региона, както и двустранни работни срещи с организации от ЕС за проучване на добри практики от Европалати и ЕС, каза още г-н Дечев.