Приеха Интегрирания план за развитие на Шумен
Приеха Интегрирания план за развитие на Шумен / Дарик-Шумен, архив

Общинският съвет одобри Интегрирания план за градско развитие на Шумен. Той беше изработен от консорциум „Урбанистична синергия", който спечели обществената поръчка. В него са определени три градски зони за въздействие, които обхващат около 52% от градската среда в Шумен.
Бюджетът на плана е над 470 млн. лв., стана ясно по време на дебатите в сесийна зала. Съфинансирането от страна на общината е в размер на 18 млн. лв. в рамките на 7 години. Около 40 млн. лв. пък ще дойдат от държавния бюджет, предвидени са и 5 млн. лв. частни инвестиции.

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ, както и колегите му Христо Дечев и Борислав Беджев изразиха мнение, че сумата, предвидена за интегрирания план не е съобразена с възможностите на общината. „Опасявам се, че пак гравитираме в сферата на мечтите", коментира проф. Добрев. Колегата му Христо Дечев пък заяви, че е нереалистично 202 млн. лв. от общата сума в Интегрирания план да бъде вложена в Индустриалния парк, както е заложено в него.

Според Минчо Начев, който е един от създателите на плана сумите, които са заложени в него не би следвало да са по-малки. „Искаме толкова, защото сме сигурни, че така можем да постигнем максимален ефект за града", коментира той. По думите му в индикативните бюджети са заложени 10-15% повече, като целта е с тях да се посрещнат „вероятни изненади". „Целта е да се постигне европейска визия за града, Шумен има потенциал", каза още Минчо Ненчев.