Приеха бюджета на община Шумен за 2011 г.
Приеха бюджета на община Шумен за 2011 г. / Дарик-Шумен, архив

С 449 000 лв. се завишава макрорамката на Бюджет 2011 на община Шумен, решиха на заседание днес местните парламентаристи. С това завишения макрорамката достигна малко над 65 000 000 лв.

Първоначалното предложение в проектобюджета беше макрорамката да е в размер на 64 568 322 лв. Допълнителните средства ще бъдат изразходвани за удовлетворяване на някои искания на различните комисии към общинския съвет. 100 000 лв. ще бъдат за закупуване на апаратура за многопрофилната болница, за нов рентген за ДКЦ-1 са предвидени 30 000 лв., част ит средствата ще се изразходят за медикотехническата лаборатория, ремонт на обекти и финансиране на културните институти.

Допълнителните средства в бюджета ще дойдат от завишаване на приходите от данък придобиване на имущество, постъпленията от наеми и продажба на сгради и земя и на завишаване на неданъчните приходи.

Дебат предизвика и заделянето на 30 000 лв. за ремонт на детската кухня в кв. „Боян Българанов", кметът предложи ресурса за това да се търси при актуализацията на бюджета.

По време на дебатите Христо Дечев заяви, че утежняващо обстоятелство за бюджета е големият дефицит от над 2 000 000 лв. По думите му, освен това в проекта няма никакви буфери. „Този бюджет като принципи ще се затрудни много във фазата на неговото изпълнение", каза той.

Красимир Костов призова за подкрепа на проектобюджета и добави, че той е балансиран в условията на криза. По думите на градоначалника капиталовия формат е много постен, сега обаче има допълнителен ресурс от еврофондовете. Костов добави, че през годината ще се реализират 23 утвърдени проекта. Очаква се одобрението на още подадени проектни предложения. Според кмета над 100 000 000 лв. допълнително ще влязат в ресурса на сегашния бюджет от изпълнението на проекти.