Започва най-тежката и най-рискова част от нашата дейност. Това каза гл. комисар Николай Николов на брифинг пред кризисния щаб край Хитрино. Там присъстваха и силовият министър в оставка Румяна Бъчварова и здравният министър в оставка Петър Москов.

Шефът на пожарната обясни, че днес при премахване на контактната мрежа е имало опасност стълб да падне върху пълна цистерна. Това наложило преточването да бъде спряно за около 2 часа.

Николов обясни, че все още има изтичане на газ в Хитрино, но няма опасност от обгазяване. Най-големият риск е възможността да се образува облак, който лесно да се запали.

Потвърдиха: Влакът в Хитрино се движел с по-висока от разрешената скорост

Николов обясни, че 5 екипа пожарникари и спасители продължават работа в района на инцидента. Там са и 9 души специалисти газовици, които правят нижното да се източи пропилена от цистерните. Той ще бъде транспортиран в Бургас.

Утре сутринта ще започнем да изграждаме площадки, на които да бъдат разположени крановете.

7 цистерни са напълно източени, 2 са наполовина и са останали 3, по които се работи по разтоварване, посочи Румяна Бъчварова.

Тя добави, че ситуацията остава рискова и не се отменят мерките досега. Изготвен е и план за действие, които ще бъде представен утре.

Машинистите признали пред собственика на "Булмаркет", че са влезли с висока скорост

Ограниченията за достъп до селото ще бъдат по-строги заради специфичните дейности, които ще се извършват на мястото на аварията.

Там се работи денонощно и с темп, които да гарантира сигурността и на хората, които работят на място, и на гражданите, каза още Бъчварова.

Възстановихме разследването, заяви тя и обясни, че от "Булмаркет" е имало специфично изискване към разследващите, но им е било обяснено, че най-важно е да се гарантира провеждаеюнето на спасителните и възстановителните дейности и след това да се съдейства за разследване.

Кметът на Хитрино готов за "съд до последно" заради трагедията в селото (ВИДЕО)

По-рано от фирмата превозвач поискаха цистерните да не бъдат местени, за да може независим немски експерт да проведе паралелно разследване на инцидента.