Представиха графиците за поддържане чистотата на общинските пътища
Представиха графиците за поддържане чистотата на общинските пътища / Дарик Шумен

На състоялата се на 14 декември работна среща, Общините и Пътните управления от Шуменска и Търговищка области представиха в РИОСВ-Шумен своите графици за поддържане чистотата на пътните площи. Те включват почистване на пътищата за 2012г., поставяне на необходимите съдове за смет в съответния район, както и периодичното събиране на отпадъците от съдовете и транспортирането им до съоръжения за тяхното третиране - информират от РИОСВ.

Мярката е предприета съобразно визираните в Закона за пътищата отговорности на кметовете и директорите на областните пътни управления като стопани на пътищата. Тяхното управление обхваща и дейности за поддържане чистотата на пътните съоръжения, обслужващите зони, крайпътните комплекси, осигуряване на съдове за събиране на отпадъците и транспортирането им. Тези задължения произтичат от изискванията на чл.16в от Закона за управление на отпадъците.

Представените справки описват предприетите стъпки от заинтересованите институции до този момент. РИОСВ-Шумен ще продължи да осъществява контрол по опазване чистотата на пътищата и свързаните с това ангажименти на техните собственици - общинските администрации и Областните пътни управления.