Посланикът на Швеция посети Шумен, хареса презентацията на Индустриалния парк
Посланикът на Швеция посети Шумен, хареса презентацията на Индустриалния парк / netinfo

България и Швеция готови за нови начини за сътрудничеството. Това стана ясно по време на визитата в Шумен на извънредния посланик на скандинавското кралство у нас Хелена Алин. Тя обясни, че шведските компании биха проявили интерес в сферите на текстилната промишленост, инфраструктурата, здравеопазването и аутсорсинга. Според посланикът е важно да посещава различни градове в страната, за да придобие представа за ситуацията, а и да се откриват нови възможности за по-добро взаимоотношение между двете страни. Алин поясни, че бизнес контакти могат да се осъществят и по линия на съвместната скандинавско-българска търговска палата.

Кметът на Шумен Красимир Костов заяви, че той и екипът му са разказали и показали основни неща от историята, икономиката в региона и проектите, които общината реализира. „Не случайно поставихме акцентът върху Индустриалния парк", подчерта градоначалникът. По думите му, целта на разговорите с шведския посланик е да се потърсят нови контакти с бизнес компания и туроператори.

„Направена бе и много добра презентация на Индустриалния парк", оцени резултатът от срещата с кметския екип и ръководството на бизнеспарка шведският посланик. Почетният консул на Швеция във Варна Константин Дараданов заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на шуменския Индустриален парк, като се акцентира върху близостта му с варненското и русенско пристанище.

Хелена Алин коментира и фактът, че Кралство Швеция няма постоянно представителство в България. Според нея това не се отразява негативно на взаимоотношенията между двете страни, защото контактите продължават. „В Швеция това е практика, има и други такива посланици в Ирландия и Белгия например", каза още Алин.