Отпадат таксите за детски градини в Търговище
Отпадат таксите за детски градини в Търговище / Борислав Курдов, архив

Таксите за посещение на деца в детските градини в Търговище да отпаднат изцяло. Такова предложение ще внесе общинското ръководство в Търговище пред Общинския съвет, съобщи зам.-кметът на града Деян Дечев. Предложението за изменение на Наредбата за таксите бе качено на сайта на общината. Отпадането на таксите обхваща всички деца от 1 до 4 група. Необходимата сума за издръжка на детските заведения и изхранването на децата ще бъде поето от собствени приходи в общинския бюджет, каза Дечев.
Чуйте повече от зам.кметът на Търговище Деян Дечев
С така направеното изменение в Наредбата ние целим три неща, разясни зам.-кметът. Първо - пълен достъп до детските градини от всички родители, без значение на тяхното социално положение. Т.е. ако има родители, които възпрепятствани от таксата не са пускали децата на градина, да могат да го направят. Вторият ефект, който ще бъде получен, е благодарение на изграждането на кухнята майка. Това дава възможност във всички градини да бъде назначен по един резервен учител, което пък от своя страна ще доведе до съкращаването на времето на летните отпуски в градините до 15 дни. Така на родителите няма да се налага да местят децата от една градина в друга.
Като трета цел на предложеното изменение в Наредбата, г-н Дечев посочи, е по-добрия контрол по отношение на разходите.
Ръководството на общината е направило разчети, че тази промяна ще коства на бюджета около 470 000 лева на година, които ще бъдат покрити изцяло от местни приходи в бюджета. В него не е предвидено увеличаване на местните данъци и такси, категоричен бе зам.-кметът.