Общината: Търговците да плащат досегашнaта такса „Тротоарното право”
Общината: Търговците да плащат досегашнaта такса „Тротоарното право” / Dariknews

Търговците в  Шумен, които имат разположени маси и нестационарни обекти на открито, ще продължат и през тази година да заплащат същия размер на такса „Тротоарно право" - по 1,20 лв. на кв. м за ден в централна градска част и по 1 лв. на кв. м на ден за останалата част на града, когато мястото се ползва повече от един месец, става ясно от докладната записка на кмета Красимир Костов до общинския съвет. Предложено е още таксата 2,40 лв. на кв. м на ден в централната градска част и  2 лв. на кв. м на ден за останалата част от града да се заплаща, в случаите, когато съответните терени се ползват в отделни дни от месеца по избор на търговеца, което трудно може да бъде контролирано.

Разграничаването  на таксата за месец и таксата за ден е предложено, тъй като за администриране при двата вида се използва един и същ ресурс, а за осъществяването на ефикасен контрол при плащане на такса за отделни дни от месеца е необходимо да бъдат ангажирани повече служители. Освен това проверките трябва да се извършват ежедневно, а не веднъж месечно, както е в първия случай.

Предложението на администрацията ще бъде обсъждано на сесия на общинския съвет на 31 март и ако бъде прието, ще влезе в сила.