Обреден дом може да стане общинско предприятие от 1 юли
Обреден дом може да стане общинско предприятие от 1 юли / netinfo
Ликвидаторът на „Обреден дом” да представи пред общинския съвет първоначален ликвидационен баланс на дружеството, това решиха на заседание днес членовете на Постоянната комисия по икономическа политика. След това съветът трябва да реши каква да бъде процедурата, по която ликвидаторът да се разпорежда с активите на общинското дружество.

По предложение на общинския съветник Христо Дечев, членовете на комисията решиха още, преобразуването на „Обреден дом” от общинско дружество в предприятие да стане от 1 юли тази година, а не, както предлага общинска администрация, от 1 януари 2009 година. Христо Дечев се аргументира с това, че в периода от 6 месеца ликвидаторът ще може да продаде всички краткотрайни и дълготрайни материални активи на дружеството и след това да се наложи общината да ги купи отново, този път обаче на по-високи цени. Г-н Дечев изказа мнение, че е по-удачно „Обреден дом” да се обяви в несъстоятелност, особено като се има предвид баланса на дружеството и това, че то има дългове от 24000 лева.

Членовете на Постоянната комисия по икономическа политика приеха Анализа за дейността на общинските търговски дружества. Христо Дечев гласува с особено мнение, защото според него, общинска администрация не трябва да се ограничава само с изготвянето на анализ, а да предложи визия за по-нататъшното развитие или евентуално преструктуриране на всички общински дружества. По-голямата част от тях не се развиват, само се опитват да оцелеят, тъй като не разполагат с необходимия ресурс за нормалната си дейност, каза Дечев.