Областната управа в Търговище прехвърля пет държавни имота на общините
Областната управа в Търговище прехвърля пет държавни имота на общините / Борислав Курдов, архив

Пет  държавни имота предвижда да предаде във владение на общините Областната управа в Търговище. Предоставянето на имотите е във връзка с изпълнение на мерките в Програмата за децентрализация.

Областният управител Емел Расимова изготви списък на имотите, които ще се предадат на кметствата. В Търговище това са сградата на началното училище „Ангел Каралийчев” и пенсионерският клуб „Дръзновение”. От администрацията в Попово са поискали да им се прехвърли собствеността върху пенсионерския клуб на ул. „Златаров”. Ръководството на община Антоново е изразило желание да получи собствеността върху залата на приземния етаж на общинската администрация, в която се провеждат заседанията на местния парламент, която към момента е държавна собственост. Вторият имот, който ще бъде предаден на общината, е сграда на ул. „Тузлушки герои”, която се ползва за пенсионерски клуб и офис на БЧК.

Общините посочват, че стопанисват част от имотите под наем, но не могат да извършват ремонти в тях, тъй като са държавна собственост. В същото време те са необходими за осъществяване на обществени дейности в съответните населени места. Други, като сградата на началното училище в Търговище, се рушат.

Предстои Общинските съвети да дадат съгласие за придобиване право на собственост на посочените имоти. Те се задължават да не променят предмета на дейността на клубовете в следващите 15 год., каквото условие постави областната управа в Търговище.

Списъкът на имотите е предаден на Министъра на регионалното развитие за извършване на нужните процедури за прехвърлянето на собствеността, като част от децентрализацията.