Област Шумен в готовност да посрещне същинската зима
Област Шумен в готовност да посрещне същинската зима / снимка: Областна администрация - Шумен

Институциите, общинските администрации и пътнопочистващите фирми са в готовност за същинския зимен сезон. Това стана ясно след заседание на Областния щаб по бедствия и аварии, който се проведе по-рано днес. Председателят на Щаба - областният управител Петко Шаренков изказа благодарност към ръководителите на институциите, които активно участваха в преодоляване на кризисните ситуации през миналата седмица, когато заради обледяването на дървета и електропроводи, на редица места в региона възникнаха проблеми.

По време на заседанието от доклада на шефа на Областно пътно управление инж. Димитър Ковачев стана ясно, че са проверени пътнопочистващите фирми, като във ведомството вече са въведени денонощни дежурства за следене на пътната обстановка.

Представителите на здравните институции заявиха, че е изготвен план за медицинско осигуряване на населението по време на усложнена зимна обстановка, като в момента се проверява готовността на болничните заведения. Съвместно с пожарната са изяснени начините за извозване на болните от хемодиализа и родилките.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Върбан Върбев заяви, че за всички учебни заведения е осигурено отопление. Той помоли представителите на общините от региона да съсредоточат усилия в почистването на пътните отсечки, по които се движат училищните автобуси. „Трябва да бъдат отстранени опасно надвисналите клони и опасни предмети в района на учебните заведения", каза още Върбев.

Началникът на „Басейнова дирекция" - Шумен инж. Наско Канавров оповести резултатите от проведената в края на месец октомври проверка на водоемите и реките в Шуменско. По думите му, огледани са 53, от общо 65-те язовира в региона, плюс две хвостохранилища, като в това число влизат 25-те потенциално опасни водоема. Канавров разясни, че въпреки различните технически неизправности, които не са толкова значителни, всички язовири са в състояние, което позволява провеждането и преминаването на високи води.

От хидрометеоролигичната обсерватория в Шумен заявиха, че времето ще се влоши след средата на месеца, когато вече се очакват и снеговалежи.