Първо основно Търговище
Първо основно Търговище / Борислав Курдов
Първо основно Търговище
98694
Първо основно Търговище
  • Първо основно Търговище
Най-голямото училище в Търговище няма да отвори врати на 17 септември. От месец октомври миналата година тук тече мащабен ремонт – с отпуснатите от държавата близо 5 милиона лева изцяло се обновява както сградата, така и обзавеждането. Въпреки, че строително-ремонтните работи вече приключват, остава близо два месеца работа на институции и приемателни комисии, след което децата ще могат да влязат в класните стаи.
Първо основно училище „Христо Ботев” в Търговище е най-голямото в общината. През тази есен в него ще се обучават повече от 600 деца от първи до седми клас, като първокласниците са близо 90. От миналата година тези ученици учат в сградата на Трето основно училище в града, заради мащабния ремонт на сградата на Първо основно.
Ремонтът на училище „Христо Ботев” предизвика широк интерес както в учениците и учителите, така и сред обществеността. Всички нагласи бяха то да бъде отворено за началото на тази учебна година. Ръководството на фирмата изпълнител също направи всичко възможно това да се случи, но се появиха непреодолими пречки, разказа управителят Тошко Райчев.
Тошко Райчев
Борислав Курдов

„Въпреки трудностите, които срещахме в работата, строително-ремонтните дейности ще приключат в срок”, сподели инж. Райчев. Най-много за забавянето са допринесли високи подпочвени води, заради които се е наложило влагане на специални материали и влагоуловители. Той уточни, че в момента се довършват прилежащите площи и оборудването на спортните площадки и откритата сцена в двора на училището.
Учебното заведение няма да отвори врати за 17 септември. Това ще стане едва след като обектът бъде въведен в експлоатация и се издаде удостоверение за ползването му. В най-добрия случай това ще стане след два месеца, каза Румяна Кръстева, координатор на проекта.
Така учениците ще започнат учебната година в Трето основно училище, като вече са преминали родителските срещи, на които родителите са били уведомени за забавянето. Директорът на Първо основно училище Димитър Алексиев е оптимист и според него децата ще влязат в обновеното училище на 1 ноември.
Димитър Алексиев
Борислав Курдов


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.