Над 2 300 шуменци участвали в общоградското почистване, Дирекция Инспекторат с трудности за санкционирането на нарушители
Над 2 300 шуменци участвали в общоградското почистване, Дирекция Инспекторат с трудности за санкционирането на нарушители / netinfo

Над 2 300 шуменци са се включили в кампанията по общоградското, пролетно почистване на 25 април. Доброволците са събрали 9 тона битови отпадъци, поясни по-рано днес Свилена Иванова - директор на Дирекция „Инспекторат" към Община Шумен. Тя изказа благодарност към всички участвали в почистването, допълвайки, че най-активните шуменци, включили се в акцията ще бъдат наградени в началото на следващия месец.

По думите й, едно от най-проблемните места е районът между Хиподрума и Пети километър, от където военно служещи, включили се в кампанията са събрали 19 тона отпадъци. „Там бе нещо страшно и без помощта на военните не бихме могли да се справим", допълни Иванова. За да се избегне отново изхвърлянето на боклуци на това място е издигнат насип, който да възпрепятства достъпа на автомобили.

Коментирайки темата с контрола Иванова заяви, че е много трудно да бъдат санкционирани нарушителите. „Без свидетел или номер на автомобил да бъде записан няма как да открием нарушител, има много случаи когато по сигнали сме санкционирали, но когато се случва в нощните часове няма как да стане", каза още Свилена Иванова. Тя разказа и пред какви трудности се изправят понякога служителите на Дирекция „Инспекторат", за да издирят и санкционират някой нарушител. Като пример Иванова даде случай, в който инспекторите буквално са влезли в ролята на разследващи полицаи. На лозевския път са били изхвърлени множество автомобилни стъкла.

Чрез стикерите за застраховката им, инспекторите успели да издирят последните собственици на автомобилите, след което стигнали и до фирмата, която е изхвърлила стъклата нерегламентирано. След това фирмата е била санкционирана, но в момента обжалва постановлението, стана ясно от думите на Свилена Иванова.