Младежи от четири държави се срещнаха в Търговище
Младежи от четири държави се срещнаха в Търговище / Диляна Стойчева

30 момичета и момчета на възраст от 18 до 26 години от Хърватска, Украйна, Португалия и България осъществяват младежки обмен в Търговище по проект “Младите хора и гражданското общество – стъпка към общите европейски ценности”. Той се осъществява от Клуба на НСО в града и се финансира по програма на ЕС.


Участниците обменят опит и идеи в работни групи, застъпвайки въпроси, свързани с развитие на гражданското общество и възможността на младите хора да участват в неправителствени организации и неформални граждански групи.


Днес младежите се срещнаха с кмета на общината д-р Красимир Мирев, а по-късно и с представители на електронни и печатни медии. Д-р Мирев ги запозна с демографското и икономическо състояние на региона, с начините за осигуряване на вода и електричество, с характерния за региона поминък. Обсъдено бе също по какъв начин общините в България са постигнали децентрализация на властта и доколко това е помогнало на местните общности. Като вицепрезидент на Комитета на регионите към ЕС той изрази мнение, че е редно и четирите страни скоро да бъдат част от единното европейско семейство.

На срещата с журналистите по-късно младежите разказаха за отношенията между медиите и неправителствения сектор в техните страни и задаваха въпроси, свързани със свободата на словото, самостоятелността на изданията и проблемите, които възникват в редакциите на местните вестници.

Предстои опознаване на част от културното наследство на страната в старопрестолния град Велико Търново.