Международен ден на детската книга в Търговище
Международен ден на детската книга в Търговище / Борислав Курдов
Приказни герои изпъстриха фоайето на Регионалната библиотека „Петър Стъпов” в Търговище, по повод Международния ден на детската книга – 2 април. В превърналия се в традиция карнавал се включиха деца на различна възраст – приятели на библиотеката и почитатели на детските приказки.
Още сутринта библиотеката бе огласена от децата от ДГ „Звънче” в града, както и малчугани от ДГ „Червената шапчица”. Те се запознаха с библиотеката и работещите в нейните отдели, с по-късно научиха защо този ден е празничен и важен. Имаше още песни, танци и игри, както и много добро настроение.
За първи път тази година партньор на Карнавала бе Кукленият театър в града. Пред многобройна детска публика те изпълниха представлението „Спящата красавица”.
От своя страна книжарница „Хеликон” пък покани в дома на книгата деца от 4-та група на ДГ „Слънце”.  Малчуганите с радост се настаниха сред книгите, а книжарите им прочетоха приказката „Малечка-Палечка”. Повод да бъде избрана точно тази приказка бе и това, че на 2 април е роден Ханс Кристиан Андерсен.
След края на приказката децата, притаили дъх, очакваха още и още приказки. Книжарите подариха на групата книгата, за да може преподавателите да продължат да им четат.
В същия ден книжарите отчетоха и резултатите от обявения дни по-рано конкурс за детска рисунка на тема „Любими герои от приказките на Андерсен”. Със свои творби се включиха повече от 80 деца. Рисунките бяха оценени от художника Румен Райнов. Победител в конкурса стана рисунката на Христиана Данова. А поощрителни награди взеха Ебру Ибрахимова и Сияна Пламенова .